duminică, 28 octombrie 2012

Canon de rugaciune catre puterile ceresti si catre toti sfintii


Cantarea I
Cuvinte fara de inceput, pentru sfintitele rugaciuni ale Heruvimilor, Serafimilor, ale Stapaniilor, Scaunelor, ale Puterilor celor dumnezeiesti, ale Ingerilor, Arhanghelilor, ale Capeteniilor si Domniilor, daruieste-ne milele tale cele mari, ca un iubitor de oameni.
Ajuta-mi, Inaintemergatorule al Domnului, rugand pe Hristos; si voi ceata proorocilor, adunarea Apostolilor, multimea mucenicilor, rugati pe Stapanul tuturor sa ma mantuiasca pe mine cel cuprins de multe pacate.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Dumnezeiestilor femei care bine ati patimit si ati postit, soborul arhiereilor, cuviosilor, si dreptilor, cinstitilor, sfintilor mucenici, rugati-va ca sa dobandim bunatatile cele vesnice, cei ce cu credinta ca fericim.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Mintea mea fiind robita de dezmierdarile trupesti cu totul o izbaveste Stapana, ceea ce esti una buna, si credincios mai adevarat prin fapte bune ma arata Fiului tau, ca, dupa datorie, sa te maresc
Cantarea III
Rogu-ma, o, Serafimi, Stapanii, Heruvimi, izbaviti-ma de smintelile vrajmasilor; voi, Domnii, Capetenii, Scaune, si Arhangheli, impreuna cu toti Ingerii, rugati pe Izbavitorul pentru mine, pacatosul.
Inaintemergatorule, roaga pe Hristos, sa dobandesc viata cea facatoare de bine mie pururea; proorocilor si cetele mucenicilor, ale Sfintilor apostoli, ale arhiereilor si ale cuviosilor si ale sfintilor mucenici, care v-ati savarsit prin sange, rugati-va pentru mine pacatosul.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Femei care vitejeste ati patimit si luminat ati postit si pe vrajmasul l-ati biruit, rugati-va sa fim si noi partasi acelei desfatari si mariri nesfarsite de care voi v-ati invrednicit.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
De Dumnezeu daruita, Curata Fecioara, roaga-te impreuna cu cetele cele de sus, cu toti inteleptii Apostoli, cu sfintii mucenici si cu proorocii, ca sa luam desavarsit dezlegare de pacate.
Cantarea IV
Vezi, Hristoase, sa nu ma treci cu vederea rogu-ma, pe mine cel cuprins de toate pacatele, si cu rugaciunile toturor sfintilor tai ingeri, cu ale mucenicilor si ale Apostolilor Tai, miluieste-ma si ma mantuieste si mostean Imparatiei Tale ma arata, ca un milostiv.
Propovaduitorule al lui Hristos, Inaintemergatorule, aprinde acum faclia inimii mele cea stinsa, cel ce ai fost luminator Soarelui celui intelegator, si te roaga, impreuna cu proorocii si cu toti sfintii, sa trec in calda pocainta aceasta viata trecatoare.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Straluceste-mi lumina pocaintei, Iubitorule de oameni, Iisuse, si ma invredniceste sa dobandesc mantuirea, cu solirile celor ce au slujit Tie intru credinta, ale sfintelor femei, ale ierarhilor si ale mucenicilor Tai, ale propovaduitorilor, ale Apostolilor si ale sfintilor mucenici.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Ceea ce singura ai nascut pe Dumnezeu intrupat, cea cu totul sfanta, pe Acela roaga-L sa ne mantuiasca pe toti in ziua cea infricosatoare si sa ne izbaveasca de chinuri si sa ne invredniceasca de viata si de lumina cea vesnica, impreuna si cu cei ce bine i-au slujit.
Cantarea V
Puterile cele intelegatoare Te roaga acum, Milostive Doamne, Stapaniile, Scaunele, Serafimii si Domniile, Ingerii impreuna cu Arhanghelii si cu Capeteniile; fii milostiv poporului Tau si-L mantuieste, ca un indurat.
Fericite Inaintemergatorule, cel ce ai petrecut viata straina si singuratica, fa-ma strain de tot chinul, rugand pe Iisus, iubitorul de oameni, impreuna cu dumnezeiestii prooroci, cu apostolii, cu ierarhii si cu sfintele osti ale mucenicilor.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Cel ce ai luminat pe ierarhii Tai si sfintii mucenici, Doamne, si ai marit dumnezeiasca adunare a cinstitelor femei, care vitejeste au patimit ; pentru rugaciunile acestora miluiese-ma, Cel ce stii toate greselile mele, cele fara de numar.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Preasfanta fecioara, care ai nascut pe Cuvantul Cel cu totul sfant, izgoneste toata mahnirea si intristarea sufletului meu, si indeamnna gandul meu sa faca lucruri dumnezeiesti, ca sa te maresc cu credinta si cu dragoste.
Cantarea VI
Ca sa ma izbaveasca de chinul cel gatit acolo, Heruvimi, Scaune, Domnii, Ingeri, Arhangheli, Capetenii si Puteri, rugati pe Stapanul a toata faptura.
Cu cetele Apostolilor si cu ostile mucenicilor, Inaintemergatorule, propovaduitorule al lui Hristos, roaga pe Iisus, iubitorul de oameni, Dumnezeul nostru, ca sa aflam mila in ceasul judecatii.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Sfanta Mucenita Tecla, ceea ce esti intaia dintre femeile care tare au patimit, impreuna cu acelea, roaga pe milostivul Dumnezeu, ca sa ne izbavim de intunericul patimilor si de ispitele cele de multe feluri.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Pe tine, Stapana, ceea ce esti de Dumnezeu daruita, te laudam credinciosii, ca ai nascut cu trup pe Dumnezeu cel laudat, pe care roaga-L, Ceea ce esti neantinata, sa mantuiasca tara aceasta si poporul ei in pace.
Cantarea VII
Fiind voi a doua lumina din Lumina cea dintai, sfintilor ingeri, cu impartasirea cea netrupeasca si preabogata v-ati stralucit. Pentru aceasta strig: Luminati mintea mea cea pururea intunecata cu patimile vietii.
Ceata cea fericita a Apostolilor, a mucenicilor si a sfintilor prooroci, a ierarhilor si a cuviosilor, impreuna cu fericitul Inaintemergatorul, Te roaga, Iubitorule de oameni, sa treci cu vederea greselile noastre ale tuturor, care strigam tie: Bine esti cuvantat, Dumnezeul parintilor nostri.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Schimba durerea sufletului meu, Hristoase, si miluieste pentru solirile sfintilor mucenici, ale ierarhilor si ale cuviosilor Tai, si sa nu ma rusinezi cand voi sta inaintea scaunului Tau, ca bine esti cuvantat, Dumnezeul parintilor nostri.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Ca un scaun in chip de foc porti pe Imparatul fapturii, pe Care roaga-L, Fecioara, impreuna cu fericitele si sfintele femei, sa ma invredniceasca de imparatia Sa, pe mine cel ce cu credinta maresc ajutorul tau.
Cantarea VIII
De sapte ori cuptorul, chinuitorul haldeilor, l-a ars nebuneste, pentru cinstitorii de Dumnezeu ; dar vazandu-i pe acestia mantuiti de o putere mai mare, Facatorului si Izbavitorului a strigat: Tineri, binecuvantati-L, preoti laudati-L, popoare prea-inaltati-L intru toti vecii.
O, Heruvimi, cei in chipul focului, Serafimi, cei cu multe aripi, Scaune, Stapanii si Capetenii, Ingeri si toti Arhanghelii si sfintite Domnii, rugati-va, impreuna cu Inaintemergatorul, cu proorocii, cu Apostolii, cu ierarhii, cu cuviosii si cu toti dreptii, ca sa ne miluiasca pe noi.
Dati-ne ajutor, Sfintilor Apostoli: Petre, Pavele, Iacove, Bartolomee, Toma, Filipe, Andrei, Marcu impreuna cu Luca, Ioane, iubitul lui Hristos, Simone si Iuda, cel cu totul fericit, si marele Matia, fiind noi biruiti de ispitele inselatorului si rataciti.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Stefane, incepatorul mucenicilor, cel ce ai fost mai luminat decat razele soarelui, roaga-te impreuna cu acestia, sa ne luminam toti si sa scapam de toata negura pacatului, noi cei ce strigam Stapanului: Preoti binecuvantati, popoare preainaltati pe Domnul intru toti vecii.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Fa sa urmez, Cea cu totul curata, celor ce cu cuviinta au vietuit cu viata imbunatatita, ranind pe vrajmasii cei ce ma mahnesc fara de mila si ma supara neancetat, tragandu-ma la patimile cele trupesti; ca bucurandu-ma sa strig: Popoare preainaltati pe Hristos in veci.
Cantarea IX
Spaimantatu-s-a de aceasta cerul si marginile pamantului s-au minunat, ca Dumnezeu S-a aratat oamenilor trupeste si pantecele tau s-a facut mai desfatat decat cerurile. Pentru aceasta, pe tine, Nascatoare de Dumnezeu, incepatoriile cetelor ingeresti si omenesti te maresc.
O, dumnezeiesti Stapanii, Heruvimi, Serafimi, Domnii, Ingeri, Scaune, toate Capeteniile si preamarite Puteri si sfintilor Arhangheli, faceti rugaciune la Dumnezeu ca bine vietuind sa dobandim mantuire si sa ne izbavim de nevoi.
Inaintemergatorule, ca cel ce ai fost prooroc mai ales, impreuna cu toti proorocii, invredniceste-ne tuturor bunatatilor si pe noi cei ingreuiati de patimi si pururea cuprinsi de ispitele celui viclean si de inselaciunile vietii, ca sa va cinstim cu credinta.
Slava Tatalui si Fiului si Sfantului Duh.
Dumnezeiesti, cu totul mariti, cei doisprezece Apostoli, impreuna cu toti mucenicii, cu preotii si cu sfintii mucenici si cu fericitii si dumnezeiestii prooroci, cuvioase si drepte femei, care tare ati patimit, faceti rugaciuni pentru noi catre iubitorul de oameni.
Si acum si pururea si in vecii vecilor. Amin.
Fecioara, ceea ce esti iubitoare de bine, roaga pe Fiul tau cel bun si Domnul, ca sa tamaduiasca si sa mantuiasca sufletul meu cel slab si necajit pururea de asuprelile balaurului celui stricator de suflet si sa-l fericeasca impreuna cu toate inaltarile cele purtatoare de lumina.

duminică, 14 octombrie 2012

Cand nu mai poti, cand innebunesti… “du-te si fa-ti o ceasca cu ceai“.

… Sa revin la cuvantul: “Tine-ti mintea in iad si nu deznadajdui“. Parintele Sofronie, cand a auzit cuvantul acesta pentru prima oara, a simtit ca acest cuvant era cuvant dumnezeiesc, nu numai pentru Siluan si mantuirea lui, ci pentru o intreaga epoca, pentru toata deznadejdea asta care se infiripa intr-o lume deosebit de deznadajduita, asa cum o cunoscuse el, dupa primul razboi mondial. As vrea sa mai adaug si cuvantul asta: cand zice Dumnezeu “nu deznadajdui!”, pe multi i-am vazut incordandu-se peste masura – ca deja erau prea stresati -: cum sa ma tin sa nu deznadajduiesc, sa nu-L supar pe Dumnezeu? Nu, fratilor, nu despre asta e vorba, nu interzice Dumnezeu deznadejdea, dar ne spune ca … nu-i nevoie! Nu-i nevoie sa deznadajduim!

Cand nu mai poti, cand innebunesti… cum i-a zis parintele Sofronie unui pustnic: “du-te si fa-ti o ceasca cu ceai“. Sau cum i-a zis Sfantul Isaac Sirul unui pustnic: “cand simti gandurile de hula ca te biruiesc, inveleste-te in mantia ta si culca-te“. Zic eu pe limba noastra moderna: “Trage un pui de somn“, refa-te trupeste si, dupa aia, cand iti refaci puterile, continui… Parintele Sofronie i-a impartasit acelui pustnic ceea ce traia el, vazandu-i starea duhovniceasca in care era (acela ceruse un cuvant de mantuire) – el tocmai il gazduia, ii pregatise un ceai, niste biscuiti si ce-avea el acolo. Si-i zice pustnicului: “Traieste-ti deznadejdea pana la capat. Cand simti ca te apropii de a cadea in prapastie, du-te si fa-ti un ceai“. Adica: mangaie-te. Si cand te intaresti, poti sa continui. Asa cum facea si el. Continui in ce fel? Stiind ca exista pe undeva, inca necunoscuta mie, o Pronie dumnezeiasca, pe care astept s-o vad.

(din conferinta “Filocalia – intrupare si premise eshatologice”)

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ajutor pentru Siluan

BAckground