miercuri, 28 iulie 2010

Decizii importante

Bună ziua!



Am văzut ce i-aţi scris Danielei, că noi trebuie să ascultăm de Dumnezeu şi astfel vom fi pe un drum bun, vom face alegeri corecte.
PROBLEMA este că nu-ţi dai seama mereu care e voia LUI şi faci singur o alegere, mai bună sau mai proastă.
Numai cei care trăiesc ca Sfinţii se poate spune că fac alegeri bune... şi nici măcar aceştia nu pot mereu să facă ceea ce e corect.
Decizii importante, gen ce facultate trebuie să urmez sau cu ce băiat trebuie să mă căsătoresc... acestea sunt foarte grele. De ce? Pentru că de acolo porneşte tot drumul tău în viaţă. Dacă ţii la un băiat foarte mult, te căsătoreşti cu el, ramai însărcinată şi el zice să faci avort pentru că bla bla... de multe ori asta şi faci pentru că depinzi de el sentimental mai ales, că să nu mai zic că foarte mult şi financiar (nu e cazul meu cu avortul am dat un exemplu).
Dacă alegi să faci o facultate... chiar dacă nu îţi place, dar na trebuie să ai o diplomă şi să nu-i faci de râs părinţii... altă decizie f. f. f. proastă, ajungi apoi să ai un job pe care-l urăşti, ai frustrări, urăşti pe cei de lângă tine, mănânci, te culci, te duci la serviciu (care nu are nici o semnificaţie pentru tine, ci doar prin el îţi procuri mâncarea).
Ce viaţă e asta???
Dacă părinţii, mama şi tata, nu te-au condus spre un drum bun pentru că de... sunt şi ei oameni păcătoşi şi au făcut tot ce au putut mai bine, faci alegeri peste alegeri care îţi conduc viaţa şi MULTORA LE E TEAMĂ S-O IA DE LA CAPĂT ŞI SE LASĂ CONDUŞI.
Cât regret că nu am făcut o anumită facultate şi multe altele. Lupt cu mine s-o iau de la capăt, dar e greu.
Asta e ceea ce am avut de spus. Mai revin dacă mai e ceva.
Mulţumesc!
O zi cu bucurie la toată lumea,
Ştefania

..Draga mea Ştefania


Da, ai dreptate, o alegere proastă îţi face viaţa proastă! Dar, viaţa, oricât de proastă ar fi are marele avantaj că poate fi oricând luată de la capăt! Nu există fundătură a vieţii care să nu poată fi schimbată în poartă nouă! În nou început! Asta e viaţa! O aventură minunată şi incredibilă cu Domnul şi Dumnezeul nostru atât de iubitor şi răbdător. El nu ne promovează după medie! Ci după deschiderea pe care o avem la harul Lui şi asta se învaţă! Unii mai greu, alţii mai uşor! Dar când ai spus DA, nici un nu trecut nu mai are nici o putere. Toată bucuria vine prin acel Da
Curaj! Totul e să fim cu El şi să căutăm harul Lui şi Împărăţia Lui!

 
Cu drag şi încredere,

M. Siluana

sâmbătă, 24 iulie 2010

E tata la carma !

Din predica parintelui Teofil Paraian la Duminica a IX a dupa Rusalii:

Viaţa noastră este o corabie prinsă de furtună în mijlocul mării. Dacă trăim o viaţă cu Domnul, dacă suntem împăcaţi cu Dumnezeu prin trăirea noastră faţă de legea Lui, venind la biserică, spovedindu-ne şi împărtăşindu-ne, nu avem de ce să ne temem în toate furtunile vieţii acesteia, căci apare Stăpânul nostru, scăparea noastră şi se face lumină în întunericul nopţii. Când vine vreme rea în viaţa ta, creştine, şi toţi te părăsesc, strigă la Dumnezeu, că se iveşte Mântuitorul tău şi-ţi spune şi ţie ca lui Petru: Nu te teme, nu te înspăimânta, că Eu sunt cu tine şi te scap."


Aşa a zis ucenicilor şi aşa face şi cu noi până la sfârşitul vieţii. Când tu creştine vei avea cârmuitor pe Mântuitorul, ce uşoară va fi viaţa ta atunci, căci El este calea spre ţărmul mântuirii. El ştie când vine furtuna şi El singur ştie s-o nimicească. Lasă-te, deci, în mâna Lui, lasă toată cârma vieţii tale s-o conducă El şi îndată vei scăpa de toate grijile, necazurile şi primejdiile.

Am citit undeva că, pe o vreme de furtună, toţi călătorii unui vapor erau cuprinşi de groază şi de spaimă pentru că vasul era ameninţat să se scufunde. Numai un copil stătea liniştit şi zicea:E tata la cârmă şi nu mă tem." Era copilul căpitanului de vapor. Toţi călătorii au rămas mişcaţi de încrederea ce avea copilaşul acela în tatăl lui, care cârmuia vaporul.

Aşa şi noi să avem încredere în Tatăl cel ceresc, căci El va cârmui cu bine corabia vieţii noastre. Să fim, dar, şi noi adevăraţii Lui copii, copii cu dragoste înflăcărată de El şi cu încredere neclintită în puterea Harului Său. Să avem grijă să nu părăsim pe Domnul pentru poftele şi plăcerile noastre, că atunci suntem în cea mai mare primejdie. Lumea plânge pentru multe necazuri în viaţa aceasta: când moare unul dintre soţi, când mor copiii, toţi strigă că sunt pierduţi, că fac din aceste lucruri pământeşti, în general, un fel de idoli. Mare greşeală fac că nu-şi pun nădejdea şi încrederea în cârmuitorul vieţii noastre, care este Dumnezeu.

sâmbătă, 17 iulie 2010

Acatist la vreme de necaz si ispita

ACATISTUL CATRE ATOTPUTERNICUL DUMNEZEU,


LA VREME DE NECAZ SAU DE ISPITA



Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, pentru rugaciunile Preacuratei Maicii Tale si ale tuturor sfintilor, miluieste-ne pe noi. Amin!

Slava Tie, Dumnezeul nostru, slava Tie.

Împarate Ceresc, Mângâietorule, Duhul adevarului, Care pretutindenea esti si toate le plinesti, Vistierul bunatatilor si Datatorule de viata, vino si Te salasluieste întru noi si ne curateste pe noi de toata întinaciunea si mântuieste, Bunule, sufletele noastre.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.

Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin!

Preasfânta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapâne, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru Numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste. Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin!

Tatal nostru, Care esti în ceruri, sfinteasca-se Numele Tau, vie împaratia Ta, faca-se voia Ta, precum în cer asa si pe pamânt. Pâinea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi, si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi în ispita, ci ne izbaveste de cel rau.

Ca a Ta este împaratia, puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin!

Apoi aceste tropare :

Miluieste-ne pe noi, Doamne, miluieste-ne pe noi, ca nepricepându-ne de nici un raspuns, aceasta rugaciune aducem Tie, ca Unui Stapân, noi, pacatosii robii Tai; miluieste-ne pe noi.

Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh,

Doamne, miluieste-ne pe noi, ca întru Tine am nadajduit, nu Te mânia pe noi foarte, nici pomeni faradelegile noastre, ci cauta si acum ca un milostiv si ne izbaveste pe noi de vrajmasii nostri, ca Tu esti Dumnezeul nostru si noi suntem poporul Tau, toti lucrul mâinilor Tale si Numele Tau chemam.

Si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin!

Usa milostivirii deschide-o noua, binecuvântata Nascatoare de Dumnezeu, ca sa nu pierim cei ce nadajduim întru tine, ci sa ne mântuim prin tine din nevoi, ca tu esti mântuirea neamului crestinesc.

Psalmul 50 :

Miluieste-ma, Dumnezeule, dupa mare mila Ta si, dupa multimea îndurarilor Tale, sterge faradelegea mea. Mai vârtos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu înaintea mea este pururea. Tie unuia am gresit si rau înaintea Ta am facut, asa încât drept esti Tu întru cuvintele Tale si biruitor când vei judeca Tu. Ca iata întru faradelegi m-am zamislit si în pacate m-a nascut maica mea. Ca iata adevarul ai iubit; cele nearatate si cele ascunse ale întelepciunii Tale mi-ai aratat mie. Stropi-ma-vei cu isop, si ma voi curata; spala-ma-vei, si mai vârtos decât zapada ma voi albi. Auzului meu vei da bucurie si veselie; bucura-se-vor oasele cele smerite. Întoarce fata Ta de catre pacatele mele, si toate faradelegile mele sterge-le. Inima curata zideste întru mine, Dumnezeule, si duh drept înnoieste întru cele dinauntru ale mele. Nu ma departa de la fata Ta, si Duhul Tau cel Sfânt nu-L lua de la mine. Da-mi mie bucuria mântuirii Tale, si cu duh stapânitor ma întareste. Învata-voi pe cei fara de lege caile Tale, si cei necredinciosi la Tine se vor întoarce. Izbaveste-ma de varsarea de sânge, Dumnezeule, Dumnezeul mântuirii mele; bucura-se-va limba mea de dreptatea Ta. Doamne, buzele mele vei deschide, si gura mea va vesti lauda Ta. Ca, de ai fi voit jertfa, Ti-as fi dat; arderile de tot nu le vei binevoi. Jertfa lui Dumnezeu : duhul umilit; inima înfrânta si smerita Dumnezeu nu o va urgisi. Fa bine, Doamne, întru bunavoirea Ta, Sionului, si sa se zideasca zidurile Ierusalimului. Atunci vei binevoi jertfa dreptatii, prinosul si arderile de tot; atunci vor pune pe altarul Tau vitei.

Apoi îndata :

Cred întru Unul Dumnezeu, Tatal Atottiitorul, Facatorul cerului si al pamântului, al tuturor celor vazute si nevazute.

Si întru Unul Domn Iisus Hristos, Fiul lui Dumnezeu, Unul-Nascut, Care din Tatal S-a nascut, mai înainte de toti vecii; Lumina din Lumina, Dumnezeu adevarat din Dumnezeu adevarat, nascut, nu facut; Cel de o fiinta cu Tatal, prin Care toate s-au facut.

Care, pentru noi oamenii si pentru a noastra mântuire, S-a pogorât din ceruri si S-a întrupat de la Duhul Sfânt si din Fecioara Maria si S-a facut om.

Si S-a rastignit pentru noi în zilele lui Pontiu Pilat, si a patimit si S-a îngropat;

Si a înviat a treia zi, dupa Scripturi;

Si S-a înaltat la ceruri si sade de-a dreapta Tatalui;

Si iarasi va sa vina cu slava, sa judece viii si mortii, a Carui împaratie nu va avea sfârsit.

Si întru Duhul Sfânt, Domnul de viata Facatorul, Care din Tatal purcede, Cel ce, împreuna cu Tatal si cu Fiul, este închinat si slavit, Care a grait prin Prooroci.

Întru una, sfânta, soborniceasca si apostoleasca Biserica.

Marturisesc un Botez spre iertarea pacatelor.

Astept învierea mortilor.

Si viata veacului ce va sa fie. Amin!

Apoi se zic urmatoarele Condace si Icoase :

Condacul 1 :

Aparatorul cel mai mare si Doamne, bucuria si veselia robilor Tai, ca unde Te afli Tu acolo se stârpeste toata întristarea, iar unde nu esti Tu, acolo toata bucuria este desertaciune. Cauta spre mine pacatosul cel ce pier în necazurile mele si prin aratarea îndurarilor Tale, cerceteaza-ne pe noi care strigam Tie : Doamne, Dumnezeul nostru, bucuria noastra, daruieste-ne sa ne bucuram de milostivirea Ta!

Icosul 1 :

Facatorul îngerilor si Doamne al puterilor, ca sa mântuiesti pe omul cel cazut nu Te-ai rusinat de pântecele fecioresc, iar mai pe urma vândut de ucenicul cel viclean, scuipat ai fost si batjocorit si moarte pe Cruce ai primit, Cuvinte al lui Dumnezeu, ca bun esti si iubitor de oameni. Cugetând acestea am îndraznit si eu, pacatosul, a ma apropia si cu lacrimi a ma ruga :

Doamne Dumnezeul nostru, care ai venit ca sa mântuiesti, nu pe cei drepti, ci pe cei pacatosi, izbaveste-ne pe noi de ispitele ce ne împresoara;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cela ce neputintele noastre le-ai primit si durerile tuturor oamenilor le-ai purtat, vindeca si durerile inimilor noastre;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce prin Crucea Ta pace lumii ai daruit, trimite în sarmana mea inima pacea ta cea sfânta.

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce cu moartea pe moarte ai pierdut, pierde si uneltirile vicleanului cele pornite cu viclesug asupra noastra;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce nu voiesti moartea pacatosului, ci sa se întoarca si sa fie viu, îndura-Te si miluieste pe robii Tai;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai primit lacrimile lui Iezechia si ale lui Manase, pocainta ninivitenilor si marturisirea lui David si degraba i-ai mântuit pe ei, primeste întru tot bunule Împarate si rugaciunile si lacrimile robilor Tai;

Doamne, Dumnezeul nostru, bucuria noastra, daruieste-ne sa ne bucuram de milostivirea Ta!

Condacul al 2-lea :

Vazând multimea chipurilor iubirii Tale de oameni aratate asupra noastra, am îndraznit si eu a ridica ochii mei catre Tine. Cel ce locuiesti în Ceruri, miluieste-ma Doamne, ca neputincios sunt, izbaveste-ma Doamne, dintru aceasta mare întristare si durere si ma învredniceste pe mine cu bucurie si veselie a cânta Tie : Aliluia!

Icosul al 2-lea :

Faptura înteleapta ne-ai zidit pe noi, Ziditorule, iar noi am mâniat bunatatea Ta, Mântuitorule, deci dupa dreptate cu aceasta ispita m-ai pedepsit. Iar aceasta cunoscând si caindu-ne catre Tine alergam rugându-ne asa :

Doamne, Dumnezeul nostru, nu ne rasplati noua dupa pacatele noastre, ci fii cu noi dupa milostivirea Ta;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce din tineretile noastre ne-ai pazit, pazeste-ne pe noi de vrasmasii cei vazuti si nevazuti ce navalesc asupra noastra;

Doamne, Dumnezeul nostru, Taria si nadejdea noastra, întareste-ne pe noi cei ce slabim cu duhul si cu trupul;

Doamne, Dumnezeul nostru, povatuitorul celor rataciti, povatuieste-ne pe calea pocaintei;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce l-ai slobozit pe Petru din legaturi si nevatamat l-ai dat Bisericii Tale, miluieste si slobozeste pe robii Tai de feluritele patimi si necazuri;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce izbavesti pe cel sarac de la cel puternic si pe sarmanul cel fara de ajutor, slobozeste ca un milostiv pe cei care se afla în primejdii si se roaga Tie;

Doamne, Dumnezeul nostru, mângâierea sufletelor întristate, mângâie si sufletul meu;

Doamne, Dumnezeul nostru, bucuria noastra, daruieste-ne noua sa ne bucuram de milostivirea Ta!

Condacul al 3-lea :

Doamne care esti Tare în razboaie, vino în ajutorul nostru si fii noua aparator de vrasmasii nostri cei vazuti si nevazuti, pentru ca tatal meu si mama mea m-au lasat, iar prietenii mei, departe de mine au stat, ci Tu, Parintele sarmanilor si Judecator al vaduvelor, fii ajutor mie celui neajutorat, care îti cânt Tie : Aliluia!

Icosul al 3-lea :

Având cerul scaun si pamântul asternut, Dumnezeule cel Puternic si înfricosat, de care se cutremura heruvimii si serafimii si toate puterile ceresti, nu ma departa pe mine, pacatosul, cel ce sunt praf si cenusa, însa îndraznesc catre Tine Cel ce pretutindeni esti, si Atotputernic, caci voiesc a-Ti grai asa :

Doamne, Dumnezeul nostru, înalta puterea Ta si vino ca sa ne mântuiesti pe noi din mâinile celor puternici si de cei ce ne amagesc pe noi;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce te îmbraci cu lumina ca si cu o haina, lumineaza-ne pe noi cei întunecati de scârbele vietii ce ne împresoara;

Doamne, Dumnezeul nostru, de care toti se tem si se cutremura, îndura-Te de noi, ca frica su cutremur a venit asupra noastra si ne-a acoperit întunericul mortii pentru pacatele noastre;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai întins cerul ca o piele, întinde si peste noi acoperamântul apararii Tale;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai daruit biruinta lui Moise asupra lui Amalec, lui Samson asupra celui de alt neam, lui David asupra lui Goliat si acum ca un puternic sfarâma puterea si taria dusmanilor nostri;

Doamne, Dumnezeul nostru, puterea care tii toata lumea, daruieste pace smeritului meu suflet;

Doamne, Dumnezeul nostru, bucuria noastra, daruieste-ne noua sa ne bucuram de milostivirea Ta!

Condacul al 4-lea :

Încarcati fiind de viforul acestei vieti mult tulburate, catre Tine întindem mâinile, Cuvinte al lui Dumnezeu, precum Petru ce se îneca l-ai mântuit, asa si noua ne întinde mâna Ta ce Tare si ne scoate din necazul acesta de acum, încât cu bucurie si cu inima multumitoare sa cânt Tie : Aliluia!

Icosul al 4-lea :

Ca roua unei dimineti este viata noastra si la Tine zilele omului sunt numarate. În zadar se mândreste viteazul cu puterea lui, în zadar se mândreste învatatul cu a lui stiinta. Da-ne noua Doamne pricepere, caci Tu ai zis cu glasul Tau cel minunat : „cheama-Ma pe Mine, în ziua durerii tale si te voi scoate si Ma vei preaslavi”. Deci din adâncul deznadejdii mele îndraznesc a ma apropia de Tine graind asa :

Doamne, Dumnezeul nostru, gresit-am în fata Cerului si înaintea Ta, primeste-ma pe mine, dupa cum ai primit pe fiul cel ratacit;

Doamne, Dumnezeul nostru, care ai îndreptat pe vames mai mult decât pe fariseu, sa nu intri la judecata cu robul Tau, ca nu se va îndrepta înaintea Ta tot cel viu;

Doamne, Dumnezeul nostru, datatorul întelepciunii povatuieste-ma cu dreptatea Ta;

Doamne, Dumnezeul nostru, da-ne pricepere ca sa putem scapa de sfatul viclean împletit de cei ce Te urasc pe Tine;

Doamne, Dumnezeul nostru, Care privesti pe cei amarâti, vezi întristarea mea si osteneala mea si arata-mi mila Ta;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce sti neputinta firii omenesti, Tu Cel fara de pacat, iarta pacatele noastre;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce judeci viii si mortii, da-ne noua ca mai înainte sa ne judecam pe noi însine, si marturisindu-ne pacatele sa ne pocaim;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai ridicat biciul asupra negustorilor din Casa Parintelui Tau, vino si acum de elibereaza si biserica inimii noastre de negustorii dusmani, care vor sa ne vânda noua din toate vistieriile iadului lumii acesteia;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai zis lui Petru : „Ma iubesti?” da-ne si noua pocainta lui si întrebându-ne si pe noi, sa raspundem ca si el : „Doamne, Tu sti ca te iubesc!”;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce cauti pe cei pierduti si cu mila îi primesti, deschide-ne si noua bratele parintesti si ne du în staulul oilor Tale;

Doamne, Dumnezeul nostru, umbra mortii ne înconjoara si de portile iadului ne apropiem în durerea noastra. Fie-Ti mila de noi si nu ne pierde în scârbele si necazurile noastre;

Doamne, Dumnezeul nostru, bucuria noastra, daruieste-ne sa ne bucuram de milostivirea Ta!

Condacul al 5-lea :

Prin dumnezeiescul sânge al Preaiubitului Tau Fiu Iisus Hristos, ne-am împacat cu Tine, Parinte Ceresc, dar iata iarasi ma întorc la pacat si în faradelegi cad , de aceea dupa dreptate, cu aceasta cumplita nevoie ma pedepsesti Tu pe mine. Însa auzi-ma Doamne , Dumnezeul meu, în ziua întristarii acesteia si arata-mi mila Ta si mântuirea Ta da-mi-o mie, celui ce întru pocainta strig Tie : Aliluia!

Icosul al 5-lea :

Vazând David pe proorocul Natan, mustrându-l de cele facute de dânsul si-a venit în simtire si a marturisit pacatul sau si a zis : gresit-am înaintea Domnului si Domnul m-a auzit si a ridicat pacatele mele. Iar noi, nevrednicii care mai vârtos decât împaratul David am gresit, dar rod de pocainta n-am facut, pentru aceasta au venit asupra noastra multe nevoi rele si suparari, însa milostiv fii noua Doamne, celor ce strigam catre Tine :

Doamne, Dumnezeul nostru, care ai întarit pe Cuviosii Parinti si pe Sfintii Mucenici în nevointele lor, întareste-ne si pe noi cei cu totul slabi, cu puterea Ta, ca sa nu cadem sub povara necazurilor noastre;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai cautat cu ochii milostivirii Tale, la suspinul si varsarea lacrimilor celor alesi ai Tai, cauta si acum si vezi varsarea lacrimilor celor alesi ai Tai, cauta si vezi varsarea lacrimilor si suspinul celor ce striga catre Tine;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce în ceruri locuiesti si asupra celor smeriti privesti, da-ne noua chipul smereniei Tale;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce stai împotriva celor mândrii iar celor smeriti le dai har, nu ne lipsi pe noi, nevrednicii de harul Tau;

Doamne, Dumnezeul nostru, adu-Ti aminte de noi ticalosii ca trup suntem; deci cu milostivire întoarce mânia Ta cea cu dreptate pornita asupra noastra;

Doamne, Dumnezeul nostru, bucuria noastra, daruieste-ne sa ne bucuram de milostivirea Ta!

Condacul al 6-lea :

Propovaduitorul pocaintei, Înainte Mergatorul Fiului Tau, Dumnezeule, de multe ori striga sufletului nostru : „pocaiti-va si aduceti roade vrednice de pocainta”. Dar noi pacatosii nu ne-am îngrijit de aceasta, de aceea ne-a ajuns pe noi dreapta mânie a Ta, ca nevoi, lipsa, ura de frati si întristari au cazut asupra noastra si ne-a acoperit întunericul mortii pentru pacatele noastre. Ci Tu, Doamne Dumnezeule, Mântuitorul meu, chiar înainte de a ne osândi pe noi, daruieste-ne noua vreme de pocainta ca sa plângem pentru faptele noastre cele rele si Tie sa strigam : Aliluia!

Icosul al 6-lea :

Sa straluceasca în inima noastra cuvântul Tau de mângâiere Mântuitorul nostru, care ai zis : „Cereti si vi se va da, cautati si veti afla, bateti si vi se va deschide voua”. Iata, scapând de întunericul deznadejdii, cu nadejde în iubirea Ta de oameni; si asa alergam catre Tine zicând :

Doamne, Dumnezeul nostru, mângâierea noastra, mângâie-ne pe noi cei ce ne aflam în întristare;

Doamne, Dumnezeul nostru, apara-ne pe noi de cei ce s-au sculat asupra noastra;

Doamne, Dumnezeul nostru, ajuta-ne ca a slabit sufletul nostru de groaza hulitorilor nostri;

Doamne, Dumnezeul nostru, nadejdea noastra cea vesnica, daruieste-ne întotdeauna a avea în minte facerile Tale de bine si niciodata a nu cadea în deznadejde de milostivirea Ta;

Doamne, Dumnezeul nostru, Taria noastra, întareste-ne ca fara îndoiala sa cerem ajutorul Tau;

Doamne, Dumnezeul nostru, Tu vezi ca s-a uscat taria credintei noastre si caile mântuirii se încruciseaza pentru pacatele noastre; fie-Ti mila de robii Tai, care striga catre Tine;

Doamne, Dumnezeul nostru, bucuria noastra, daruieste-ne noua sa ne bucuram de milostivirea Ta!

Condacul al 7-lea :

Necredinciosul împarat Nabucodonosor odinioara vrând sa piarda pe tinerii cei nevinovati, i-a aruncat în cuptorul cel de foc. Dar Tu, Parinte ceresc, ai trimis pe Îngerul Tau ca sa racoreasca vapaia cea arzatoare a cuptorului. Trimite-ne si acum, Doamne, mângâierea Ta, noua, robilor Tai, si ne mântuieste pentru mila Ta, ca desi am gresit, nu ne-am departat de la Tine si Tie unuia adevaratul Dumnezeu ne închinam si strigam : Aliluia!

Icosul al 7-lea :

Minunat Te-ai proslavit, Doamne, Dumnezeul lui Israel, pentru ca în Egipt ai cautat la necazul si întristarea poporului Tau cel ales si suspinul lui l-ai auzit, deci asculta si aceasta rugaciune si ne mântuieste pe noi cei ce strigam catre Tine :

Doamne, Dumnezeul nostru, care ai izbavit oarecând pe israeliteni din mâinile dusmanilor, izbaveste-ne si pe noi din robia pacatului, de ura celor ce ne urasc pe noi si hulesc numele Tau;

Doamne, Dumnezeul nostru, care zadarnicesti razboaiele, zadarniceste viclenia celor ce cugeta cele rele asupra Sfintei Tale Biserici;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai înecat oastea lui Faraon în Marea Rosie, îneaca multimea nedreptatilor noastre în marea milostivirii noastre;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce toate le-ai facut cu Cuvântul si toate cele vazute si nevazute se pleaca Tie, pleaca saracacioasa noastra inima sa Te doreasca si sa-Ti slujeasca Tie;

Doamne, Dumnezeul nostru, mai mult decât toti cei din veac am gresit si macar ca pâna acum n-am câstigat pocainta, primeste gândul nostru cel bun în locul ei;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel prea puternic si bogat în mila, slobozeste-ne pe noi de boli, de scârbe, de dusmani, de cumplitele primejdii si de moarte grabnica;

Doamne, Dumnezeul nostru, bucuria noastra, daruieste-ne noua sa ne bucuram de milostivirea Ta!

Condacul al 8-lea :

Departându-ne de milele Tale Parinte ceresc cu faptele cele rele, ne-am departat de adevarul Tau si ne-am robit de înselaciunea acestei lumi desarte. Drept aceea viforul cumplitei mâhniri ne îneaca si noianul deznadajduirii ne potopeste; dar Tu iubitorule de oameni Doamne, primeste-ne pe noi cei rataciti si scapa-ne de toate acestea, pe noi cei ce strigam : Aliluia!

Icosul al 8-lea :

Fiind cu totul cuprinsi de mâhnire si de întristare si în adâncul rautatii cufundati, ochii nostri plini de lacrimi spre Tine privesc, Cel ce locuiesti în ceruri; asculta deci rugaciunea si plângerea noastra, când strigam acestea :

Doamne, Dumnezeul nostru, care ai luminat ziua cu lumina soarelui, lumineaza sufletul meu cel întunecat de întunericul lumii acesteia;

Doamne, Dumnezeul nostru, mângâietorul nostru bun si îndurat, umple pacatosul nostru suflet de dumnezeiasca mângâiere;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce esti purtat de Heruvimi si cântat de Serafimi, primeste de la noi ticalosii rugaciunea aceasta :

Doamne, Dumnezeul nostru, întoarce ca un milostiv, viclesugul tuturor dusmanilor nostri spre dragoste si spre împacare, si gândul lor cu bunatate spre Biserica Ta, ca nu în necredinta si în rautatile lor sa piara;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce Te-ai rugat pentru cei ce Te-au rastignit, întoarce si pe dusmanii nostri de la rautatea lor, catre viata cea cu fapte bune;

Doamne, Dumnezeul nostru, întoarce pe cei necredinciosi la dreapta credinta, iar pe cei credinciosi îi întareste în iubirea de frati, ca în dragoste si unire vietuind si plinind poruncile Tale, pe Tine datatorule de bine al tuturor sa Te marim;

Doamne, Dumnezeul nostru, nu socoti pacatul dusmanilor ce ne asupresc si ne urasc pe noi, ci dupa mare mila Ta spre pocainta îi întoarce si miluieste-i pe dânsii;

Doamne, Dumnezeul nostru, bucuria noastra, daruieste-ne sa ne bucuram de milostivirea Ta!

Condacul al 9-lea :

Ritorii cei mult graitori nu pot spune multimea bunatatii si a dragostei Tale catre neamul omenesc, Fiule a lui Dumnezeu, ca Te-ai smerit pe Tine, chip de rob luând. Nu ne lepada nici pe noi, care fara de numar am gresit, dar cu frica stam înaintea Ta si strigam : Aliluia!

Icosul al 9-lea :

Izvor a toata bunatatea esti datatorule de întelepciune, si prea bunele mângâietor. Învata-ne sa graim cele bune înaintea Ta, ca s-a întunecat mintea noastra si-i tulburata de atâta întristare si durere; asadar sufletul nostru cel întunecat de mâhnire umple-l de dumnezeiasca Ta mângâiere ca sa strigam si noi cu bucurie asa :

Doamne, Dumnezeul nostru, care ti-ai pus sufletul tau pentru noi, izbaveste-ne pe noi cei mult pacatosi si fa-ne parte cu oile turmei Tale;

Doamne, Dumnezeul nostru, pentru noi ai fost batjocorit, batut si pe cruce rastignit. Pentru patimile Tale milostive Doamne, izbaveste-ne pe noi de ocara dusmanilor nostri vazuti si nevazuti;

Doamne, Dumnezeul nostru, care cu ale Tale rani pe noi toti ne-ai vindecat, tamaduieste inimile noastre ranite de sagetile dusmanilor nostri;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce cu moartea pe moarte ai calcat si portile iadului ai sfarâmat si pe cei drepti din iad I-ai scapat, scapa-ne si pe noi de cursele vrasmasilor;

Doamne, Dumnezeul nostru, pe pamânt viata spurcata am urmat si sufletul la întuneric l-am dat; dar acum milostive Stapâne izbaveste-ne de robia dusmanilor nostri si ne întelepteste ca sa facem voia Ta;

Doamne, Dumnezeul nostru, bucuria noastra, daruieste-ne sa ne bucuram de milostivirea Ta!

Condacul al 10-lea :

Vrând sa mântuiesti pe Israel cel ales de Tine din robia egiptenilor ai strigat pe Moise robul Tau, din rugul ce ardea cu foc si nu se mistuia si acestea ai grait : „am vazut necazul poporului Meu din Egipt si suspinul lui L-am auzit”, cauta deci acum Doamne la necazul si întristarea noastra, izbaveste-ne pe noi si ne mântuieste de pierire ca toti cu multumire sa-ti strigam : Aliluia!

Icosul al 10-lea :

Împarate ceresc Mângâietorule, Duhul adevarului, îndura-Te de noi robii Tai cei cufundati în dureri amare, cerceteaza-ne pe noi care ne rugam Tie :

Doamne, Dumnezeul nostru, care ai învatat pe Apostoli a vesti Evanghelia la toate neamurile, învata-ne si pe noi Adevarul Tau, ca sa cunoastem voia Ta;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai umplut de îndrazneala pe mucenici, daruieste-ne si noua îndrazneala lor;

Doamne, Dumnezeul nostru, Lumina si datatorule de lumina, lumineaza-ne pe noi cei întunecati de pacatele noastre;

Doamne, Dumnezeul nostru, cine face unele ca acestea precum noi? Precum zace porcul în tina, asa si noi slujim pacatului. Ci Tu Doamne, Dumnezeul nostru, scoate-ne pe noi din trândavia aceasta si ne da noua inima ca sa facem voi Ta;

Doamne, Dumnezeul nostru, fa ca sufletul nostru sa-si aduca aminte de viata de veci si de împaratia cerurilor cea gatita sfintilor; de întunericul cel mai din afara si de mânia Ta, cea cu dreptate pornita cu dreptate pornita asupra noastra si sa strige : „miluieste-ne Hristoase Dumnezeule pe noi nevrednicii”.

Doamne, Dumnezeul nostru, cauta cu ochiul Tau cel milostiv spre noi, când vom sta înaintea Ta la înfricosata Judecata, Unule lesne iertatorule;

Doamne, Dumnezeul nostru, bucuria noastra, daruieste-ne noua sa ne bucuram de milostivirea Ta!

Condacul al 11-lea :

Cântare cu toata umilinta aducem Tie cu inima înfrânta si Tie ne rugam pentru cei ce cer ajutorul Tau, pentru poporul Tau, pentru tara noastra : Nu ne trece cu vederea prea bunule ci îti întoarce fata Ta de la pacatele noastre, dar sa nu-ti întorci fata de la noi robii Tai, ci în graba ne asculta pe noi care strigam : Aliluia!

Icosul al 11-lea :

Lumina cea adevarata, Hristoase Dumnezeule, sufletele noastre pacatoase si întunecate de patimi lumineaza-le cu lumina milostivirii Tale, ca toti cu buna cucernicie sa ne rugam Tie asa :

Doamne, Dumnezeul nostru, nu ne pierde pe noi care nu ne îngrijim de îndreptarea vietii, dar la nevoie alergam cu rugaciune catre Tine;

Doamne, Dumnezeul nostru, încalzeste-ne pe noi cei raciti de întunericul necredintei si al diferitelor necazuri;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce Te-ai schimbat la fata în muntele Taborului, lumineaza si schimba viata noastra, ca asa prin fapte stralucite sa te marim pe Tine;

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel ce ai zis : „fara Mine nu puteti face nimic”, pe Tine Te chemam si Tie ne rugam, fa ca trupurile noastre sa fie vase alese si de cinste si de trebuinta Tie, caci asa ne vom bucura de pacea Ta;

Doamne, Dumnezeul nostru, când se vor pune scaunele la judecata cea înfricosata si lucrurile oamenilor se vor vadi, amar pacatosilor va fi atunci care se vor trimite în focul iadului, de aceea Doamne, fa ca mai înainte sa plângem faptele noastre cele rele;

Doamne, Dumnezeul nostru, în ziua cea mare si înfricosata, dreptii se vor bucura, proorocii vor salta, apostolii pe nori se vor purta, mucenicii se vor încununa, calugarii se vor mângâia iar pacatosii vor plânge si nimeni nu le va putea ajuta, ca faptele cele rele îi vor vadi si osândi. Drept aceea, milostive Iisuse, da-ne mai înainte de sfârsit timp ca sa ne pocaim de faptele cele rele;

Doamne, Dumnezeul nostru, bucuria noastra, daruieste-ne se ne bucuram de milostivirea Ta!

Condacul al 12-lea :

Din bunatate si dragoste catre neamul omenesc, Parinte ceresc, ai trimis pe Unul nascut Fiul Tau, Domnul nostru Iisus Hristos, care pe pamânt între oameni a vietuit, iar mai pe urma, El, Cel fara de pacat, cu cei fara de lege s-a socotit si cu varsarea Sângelui Sau a înnoit firea noastra cea stricata prin pacat si pe toata lumea a învatat sa cânte : Aliluia!

Icosul al 12-lea :

Cântam negraita Ta iubire de oameni Hristoase Dumnezeule, ca pentru mântuirea noastra Cruce si moarte ai binevoit a rabda. Marturisim dreapta Ta judecata care ne-a ajuns pe noi. Dar Tu care ai venit sa chemi nu pe cei drepti ci pe cei pacatosi la pocainta, Tu Cel care ai hotarât sa pierzi pe poporul israelitean, dar pe Fines care s-a rugat pentru ei l-ai ascultat si i-ai iertat, milostiveste-te dar si acum catre noi care cu lacrimi ne rugam Tie :

Doamne, Dumnezeul nostru, ca un miel ai fost dus la junghiere, ajuta-ne noua sa rabdam fara cârtire toate relele, necazurile, scârbele ce au navalit asupra noastra;

Doamne, Dumnezeul nostru, care ai rupt zapisul lui Adam, rupe si zapisul greselilor mele cele fara numar;

Doamne, Dumnezeul nostru, care ai primit pocainta tâlharului, primeste si a noastra pocainta, a pacatosilor;

Doamne, Dumnezeul nostru, credem ca vei veni sa judeci viii si mortii si ca toti vor sta întru a lor rânduiala : batrânii si tinerii, stapânii si supusii, domnii si slujitorii, bogatii si saracii, fecioarele si preotii. Dar oare cum ne vom afla noi atunci? Drept aceea îndurate Doamne, da-ne mai înainte de sfârsit vreme de pocainta;

Doamne, Dumnezeul nostru, iata acum chem pe îngeri, pe arhangheli si toate puterile care stau înaintea scaunului Tau ca sa se roage Tie sa ne izbaveasca sufletele noastre din munca iadului;

Doamne, Dumnezeul nostru, cauta cu milostivire la ridicarea mâinilor noastre catre sfintii Tai mucenici, pustnici si cuviosi calugari, pe care îi punem mijlocitori sa se roage Tie ca sa se mântuiasca sufletele noastre în ceasul mortii;

Doamne, Dumnezeul nostru, cauta spre noi pacatosii si ca un bun si iubitor de oameni, daruieste-ne noua totdeauna a cugeta si a face cele ce sunt spre placerea Ta, ca Tu însuti esti Cel ce toate le rânduiesti spre folosul nostru;

Doamne, Dumnezeul nostru, bucuria noastra, daruieste-ne noua sa ne bucuram de milostivirea Ta!

Condacul al 13-lea :

O, Prea milostive si întru tot Bunule Dumnezeul nostru, aparatorul color napastuiti, nadejdea celor deznadajduiti, cauta cu ochii milostivirii Tale si pazeste sub Acoperamântul Tau, sfânt lacasul acesta, tara noastra si tot poporul Tau, ca sa zicem Tie : Aliluia! (acest condac se zice de trei ori).

Apoi se zice iarasi Icosul 1 : Facatorul îngerilor si Doamne al puterilor... Condacul 1 : Aparatorul cel mai mare si Doamne, bucuria..., apoi aceasta

Rugaciune :

Doamne, Dumnezeul nostru, Cel mare si milostiv, întru umilinta inimilor noastre cu smerenie alergam catre nemarginita îndurare a Ta. Cauta spre rugaciunea noastra, a nevrednicilor robilor Tai, care înaintea Ta am gresit, dar spre Tine nadajduim. Sa nu ne pedepsesti dupa pacatele noastre nici dupa faradelegile noastre sa nu ne rasplatesti. Pazeste sub acoperamântul Tau si bunatatea Ta, tara noastra si poporul Tau de toate împrejurarile grele si mântuieste-ne pe noi toti. Daruieste celor neputinciosi si bolnavi sanatate si tamaduire, celor mâhniti mângâiere si bucurie, celor napastuiti alinare si rabdare, celor învrajbiti pace si iubire. Înconjoara-ne cu sfintii Tai îngeri, ca întru nimic sa nu sporeasca vrasmasii nostri asupra noastra. Împlineste-ne pe noi cu îndelungarea zilelor întru taria puterilor, ca sa savârsim toate spre slava Ta si spre binele aproapelui nostru. Iar noi bucurându-ne de purtarea de grija pentru noi, în toata ziua si în tot ceasul sa binecuvântam si sa preaslavim Prea Sfânt numele Tau, al Tatalui, al Fiului si al Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin!

Apoi :

Cuvine-se cu adevarat sa te fericim, Nascatoare de Dumnezeu, cea pururea fericita si prea nevinovata si Maica Dumnezeului nostru. Ceea ce esti mai cinstita decât heruvimii si mai marita, fara de asemanare, decât serafimii, care, fara stricaciune, pe Dumnezeu Cuvântul ai nascut, pe tine, cea cu adevarat Nascatoare de Dumnezeu, Te marim.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.

Sfinte Dumnezeule, Sfinte tare, Sfinte fara de moarte, miluieste-ne pe noi.

Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin!

Preasfânta Treime, miluieste-ne pe noi. Doamne, curateste pacatele noastre. Stapâne, iarta faradelegile noastre. Sfinte, cerceteaza si vindeca neputintele noastre, pentru Numele Tau.

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste. Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin!

Tatal nostru, Care esti în ceruri, sfinteasca-se Numele Tau, vie împaratia Ta, faca-se voia Ta, precum în cer asa si pe pamânt. Pâinea noastra cea de toate zilele da-ne-o noua astazi, si ne iarta noua greselile noastre, precum si noi iertam gresitilor nostri. Si nu ne duce pe noi în ispita, ci ne izbaveste de cel rau.

Ca a Ta este împaratia, puterea si slava, a Tatalui si a Fiului si a Sfântului Duh, acum si pururea si în vecii vecilor. Amin!

Slava Tatalui si Fiului si Sfântului Duh si acum si pururea si în vecii vecilor. Amin!

Doamne miluieste, Doamne miluieste, Doamne miluieste, Binecuvinteaza...

Pentru rugaciunile Sfintilor Parintilor nostri, Doamne Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ne pe noi! Amin

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ajutor pentru Siluan

BAckground