miercuri, 17 martie 2010

Ce nume trebuie sa puna parintii copiilor lor?

text preluat din "Calauza ortodoxa in Biserica " vol I, arhimandrit Ioanichie Balan.

"Daca este parte barbateasca sa i se puna mai ales numele Sfantului Ioan Botezatorul , cel mai mare om nascut din femeie. Se poate pune si numele sfantului care este hramul bisericii din sat sau sfantului din ziua in care s-a nascut. Alte nume sfinte pentru baieti sunt numele Sfintilor Apostoli si ale marilor Ierarhi, Mucenici si Cuviosi. La fel si la fete, primul nume sa fie al Maicii Dumnului, cea dintai rugatoare pentru lume. Apoi numele marilor sfinte si mucenite , numele sfintei a carei hram il poarta biserica, sau al sfintei din ziua nasterii. Insa toate trebuie sa se faca cu binecuvantarea si sfatul preotului.

Este bine sa i se puna pruncului doua sau chiar trei nume?

Nu este bine, pentru ca toti sfintii au avut un singur nume, cu cateva exceptii. Mai grav este insa cand i se pune pruncului un nume crestin de sfant si al doilea necrestin sau de alta credinta crestina. In asemenea cazuri la biserica si la alte slujbe se pomeneste numai numele crestinesc din calendar."

miercuri, 10 martie 2010

O mama


Azi am fost la o conferinta ASCOR , iar parintele care a tinut conferinta a spus cateva cuvinte foarte frumoase , despre importanta si  puterea rugaciunii unei mame pe care o sa incerc sa le impartasesc cu voi:

Fericitul Augustin, la fel ca majoritatea scriitorilor bisericesti, provenea dintr-o familie nobila romana, din cetatea Tagaste, Africa de Nord. Mama sa, Monica, s-a ocupat personal de educatia crestina a fiului, pe care i-a cultivat-o permanent, dar de care acesta isi va aduce aminte mult mai tarziu.
Pe atunci exista obiceiul ca fiii familiilor instarite sa studieze la inaltele scoli ale timpului, astfel Augustin  studia retorica si dreptul, “artele” timpului.Curand, valurile tineretii il vor atrage spre placeri deloc conforme cu educatia crestina, pe care o va uita in scurta vreme… 
Ingrijorata ,plangand pentru fiul ei ratacit, mama sa Monica, , incearca sa gaseasca ajutor la un episcop ,povestindu-i problema baiatului ei .Acesta ii raspunde : “Nu se poate sa piara fiul atator lacrimi.”

luni, 8 martie 2010

Cuvantul zilei - mic dictionar de cuvinte liturgice

Aghiasma- apa sfintita, fie la Boboteaza ( aghiasma mare ) fie cu alte ocazii (aghiasma mica) Aghiasma mare se ia cu binecuvantarea preotului , dupa spovedanie, inainte de anafura.

Crinul


Buna Vestire este ziua in care s-a zamislit Domnul Iisus Hristos , ziua binecuvantata cand Sfantul Arhanghel Gavriil a adus Sfintei Fecioare vestea ca Duhul lui Dumnezeu o va umbri si din ea se va naste Mesia, Mantuitorul lumii.
Intr-o manastire traia un calugar tanar care avea o vorba cu care intampina pe oricine "Bucura-te Nascatoare!" El trai nesmintit in canoanele smereniei manastiresti intreaga lui viata, si cu vremea a ajuns sa raspunda la orice i s-ar fi spus cu formula "Bucura-te Nascatoare!" erau singurele lui cuvinte , caci de rugat se ruga tot timpul.
Nebanuite sunt caile Domnului...Dupa o viata inchinata lui Dumnezeu, calugarul muri . La scurt timp pe mormantul lui crescu o floare care, prin voia Domnului, era aidoma celei cu care Sfantul Gavriil venise la Fecioara. De atunci este pe lume crinul alb.
Oamenii l-au dus in cele patru zari impreuna cu povestea smeritului calugar si a minunii facute de Dumnezeu pentru pomenirea smereniei lui.
Se povesteste ca pe cand Domnul nostru Iisus Hristos era dus spre locul rasignirii , Il duceau pe un drum pe marginea caruia era si un crin alb. Mergand Iisus cu crucea in spate , cum era obosit si schingiuit , un strop de sange de pe coroana insangerata de cununa de spini pica pe crinul cel alb care se facu rosu , rosu ca sangele lui Iisus. Daca crinul alba este semnul  Buneivestiri , crinul rosu aminteste neincetat de cutremuratoarea zi a rastignirii.
Rastignirea a deschis drumul omului spre mantuire , schimband totul in lume si devenind piatra de hotar in viata oamenilor.

Poveste pentru toti copii


Asculta mai multe audio Diverse

duminică, 7 martie 2010

Cuvantul zilei - mic dictionar de cuvinte liturgice

Prin acest subiect vreau sa familiarizam copilasii cu cate un cuvant liturgic o data la cateva zile. Primul e

ACATIST (cuvant de origine greaca) - imn de lauda care se citeste sau se canta in cinstea unui sfant .

Si iata un acatist care imi place foarte mult :

Sentimentele


Se spune ca o data s-au adunat la un loc pe pamant toate sentimentele si calitatile oamenilor. Cand Plictiseala cascase a treia oara , Nebunia, nebuna ca de obicei , le-a propus "Ne jucam de-a v-ati-ascunselea?"

Intriga a ridicat spranceana intrigata si Curiozitatea , fara sa se poata abtine a intrebat " De-a v-ati ascunseala? dar ce este asta?"

"este un joc pe care l-am inventat eu, a explicat Nebunia. Eu imi acopar fata si o sa numar de la unu la un milion in timp ce voi va ascundeti ; cand termin de numarat trebuie sa merg sa va caut si, dupa ce v-am gasit pe toti, altul v-a lua locul meu si va continua jocul"

Entuziasmul a dansat la brat cu Euforia, Bucura a sarit de atata ori incat a reusit sa o convinga pe Indoiala si chiar pe Apatie , pe care niciodata nu o interesa nimic. Dar nu toti au vrut sa participe : Adevarul a preferat sa nu se ascunda- de ce? pentru ca pana la urma tot il gaseau, Lasitatea nu a indraznit sa riste, iar Mandria a fost de parere ca este un joc foarte prost ( desi , de fapt, ceea ce o deranja era ca ideea nu fusese a ei...)



"Unu,doi, trei..." a inceput sa numere Nebunia. Prima care s-a ascuns a foste lenea, care, cum ii sta in fire, s-a ascuns dupa prima piatra intalnita in drum. Credinta s-a ridicat la cer, Invidia s-a ascuns dupa umbra Triumfului, care cu forte proprii reusise sa se urce in coroana celui mai inalt copac.

Generozitatea nu reusea sa se ascunda pentru ca fiecare loc pe care-l gasea i se parea minunat pentru unul dintre prietenii ei; un lac cristalin?- ideal pentru Frumusete; scorbura unui copac?- Perfect pentru Timiditate; zborul unui fluture? - cel mai bun loc pentru Senzualitate; o rafala de vant? - nemaipomienita pentru Libertate... Pana la urma s-a ascuns intre-o raza de soare.

Egoismul in schimb, a gasit de la inecput un loc foarte bun: aerisit, comod...si numai pentru el. Minciuna s-a ascuns dupa propria ei imaginatie; Pasiunea si Dorinta , in centrul vulcanilor; Uitarea ...am uitat unde s-a ascuns! ma rog, nu conteaza....

Cand Nebunia ajunsese la 999.999 , Dragostea inca nu gasise un loc unde sa se ascunda , pentru ca toate erau ocupate. Pana ce a zarit o tufa de trandafiri, induiosata , a hotarat sa se ascunda intre florile ei. "un milion!" a zis Nebunia si a inceput sa caute. Prima pe care a gasit-l a fost Lenea, la doar trei pasi de o piatra. Apoi a auzit-o pe Credinta vorbind cu Dumnezeu in cer, iar pe Pasiune si pe Dorinta le-a simtit in vibratia vulcanilor . Din greseala a gasit-o pe Invidie si , bineinteles, asa si-a dat seama unde se afla Triumful. Pe Egoism nici nu a trebuit sa -l caute: el singur a iesit ca din pusca din ascunzatoarea lui, care s-a dovedit a fi pana la urma un cuib de viespi. De atata umblat in cautarea prietenilor ei, Nebuniei i s-a facut sete si apropiindu-se de un lac , a descoperit Frumusetea. S-o gaseasca pe Indoiala i-a fost si mai simplu, era asezata pe un gard, nehotarata in care parte sa se ascunda. Si asa , i-a gasit pe toti: pe Talent, in iarba proaspata; pe Neliniste , intr-o grota intunecata; pe Minciuna , in vazul tuturor si chiar si pe Uitare, care aproape ce uitase ca se juca de-a v-ati ascunselea. Doar Dragostea nu era de gasit nicaieri.

Nebunia a cautat dupa fiecare copac, sub fiecare piatra, in paraie, pe culmile muntilor, peste tot, in fiecare coltisor de pe planeta...si cand era pe punctul se a se da batuta, a ziarit o tufa de trandafiri si i s-a parut ca a vazut ceva intre flori. Atunci a luat o furcuta si a inceput sa miste crengile. Deodata s-a auzit un strigat de durere; cand le-a miscat, spinii au ranit in ochi Dragostea. Nebunia nu stai ce sa mai faca sa isi ceara scuze: a plans , a implorat, i-a cerut iertare si i-a primit chiar sa ii fie servitoare.

De atunci , de cand s-au jucat pentru prima data de-a v-ati ascunselea, pe pamant, DRAGOSTEA ESTE OARBA SI NEBUNIA O INSOTESTE PESTE TOT.
 
 
Humberto A. Aguledo

LinkWithin

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...
Ajutor pentru Siluan

BAckground